PIECZYWO Z PIEKARNI MIKULICE – Z CYKLU: FOODIE W PRZEWORSKU

Nasz doroczny wakacyjny cykliczny wątek adresowany do TURYSTÓW, ale nie tylko, to… FOODIE W PRZEWORSKU !!
FOODIE, czyli turysta kulinarny, który podczas wypraw i wycieczek poszukuje smaków lokalnych, smaczków regionalnych, kolekcjonuje unikatowe niepowtarzalne doznania smakowe, widoki i zapachy. (Ang. foodie = smakosz, osoba lubiąca jedzenie, a nie będąca łakomczuchem, obżartuchem.)
Lokalne regionalne przysmaki i smaki, do tej pory zaprezentowane w cyklu PRZEWORSK FOODIE to: H2O Producent Wody Sodowej w Syfonie, Przeworskie Winnice, Winnica Alabaster, #PiekarniaFelicja, @Felicja #SeryodKwolkaGrzęska @Sery od Kwolka
Dziś do tego smacznego grona dołączamy pieczywo z rodzinnej piekarni rzemieślniczej w Mikulicach Piekarnia Mikulice
Piekarnia prowadzona jest przez Rodzinę Ziębów od 1980 roku. Rodzinna atmosfera przekłada się na jedyny w swoim rodzaju rodzinny, domowy, tradycyjny smak wypieków. Polska mąka bez polepszaczy i konserwantów, z której wypieka się w Piekarni Mikulice pochodzi z Młyna we Frysztaku Młyn Frysztak.
Chleb ciemny, ziarnisty, biały i pieczywo białe – bułeczki, rogaliki i sztangle oraz cebulaki, ale także pieczywo okolicznościowe, czyli weselny korowaj! W tej niezwykłej piekarni dzieją się też wydarzenia nadzwyczajne; w maju tego roku, Robert Bernheim praprawnuk Fajwela Brilla żydowskiego piekarza z Kańczugi, z pomocą wspaniałej Ekipy Piekarni Mikulice, upiekł kilkadziesiąt bajgli – żydowskich obwarzanków z kminkiem, sezamem, czarnuszką i cynamonem według oryginalnej receptury swego prapradziadka.
Pieczywo z Piekarni Mikulice można zakupić w sklepiku przy piekarni w Mikulicach 115 i w Intermarche Przeworsk.
Polecamy!