AktualnościEdukacja

Europejskie Dni Dziedzictwa 2021 – SMAKI DZIEDZICTWA

W ramach Europejskich Dni Dziedzictwa, w Muzeum w Przeworsku odbędzie się prelekcja pt. „Kuchnia Książąt Lubomirskich – ludzie, wydarzenia, smaki”, którą wygłosi dr. hab. Ihor Lylo ze Lwowa. Prelekcji towarzyszyć  będzie degustacja potraw przygotowanych przez Mariannę Dushar.

Zapraszamy 12 września 2021 r., w niedzielę, na godz. 17.00 do sali balowej Pałacu Lubomirskich.

Dr hab. Ihor Lylo – historyk z Lwowskiego Narodowego Uniwersytetu im. Iwana Franki od kilku lat bada obyczaje gastronomiczne książęcej rodziny Lubomirskich. Archiwalne rękopisy ksiąg kucharskich, druki z menu uroczystych i wykwintnych śniadań, obiadów, wydawanych w Przeworsku i we Lwowie to znakomite źródło do badań nad kulturą kulinarną, modami gastronomicznymi i historią życia codziennego arystokracji w Galicji. Podczas spotkania w Pałacu Lubomirskich, stare zapiski kuchenne ożyją – Marianna Dushar, autorka książek kucharskich, gastronomiczna rekonstruktorka i praktyk gotowania, blogerka kulinarna przygotuje potrawy z jadłospisu Andrzeja i Eleonory Lubomirskich.

Link do oficjalnej strony Europejskich Dni Dziedzictwa (EDD) z naszym wydarzeniem: https://edd.nid.pl/wydarzenia/kuchnia-ksiazat-lubomirskich-ludzie-wydarzenia-smaki/