Wraz z Kołem Łowieckim „Bażant” w Przeworsku, w najbliższą niedzielę 5 listopada, o godz. 17. 00 serdecznie zapraszamy Państwa na uroczyste otwarcie wystawy:
NA CHWAŁĘ POLSKIEGO ŁOWIECTWA.
70 LAT KOŁA ŁOWIECKIEGO „BAŻANT” W PRZEWORSKU.
Myślistwo jest od wieków zabawą królewską, ale przed tym szeregiem wieków było kapitalnym zajęciem ludowym, częścią życia każdego dorosłego mężczyzny, i wtedy nosiło w sobie cechy niespożyte, było walką człowieka ze zwierzem i doświadczalnym zgłębianiem tajemnic przyrody przez człowieka.
(J. Weyssenhoff, Soból i panna)
Z wiedzy i umiejętności, z miłości do przyrody, z zauroczenia knieją, z rozwagi i rozmysłu; z odwiecznych prawideł, arkanów i rytuałów, składa się tradycja łowiecka i myśliwska.
Od 1953 roku liczona jest historia Koła „Bażant”, które wywodzi się z Towarzystwa Myśliwskiego założonego już w 1948 r. w Przeworsku.
70 lat w okręgach łowieckich na leśnych terenach gmin Przeworsk i Tryńcza myśliwi prowadzą mądrą gospodarkę łowiecką.
Na wystawie prezentowanie są: kolekcja oznak, odznak i odznaczeń łowieckich należąca do Henryka Marcichów z Sieniawy, kilkanaście wizerunków św. Huberta – patrona myśliwych, zbiór przyrządów do elaboracji, tj. samodzielnej produkcji nabojów prochowych, rogi myślwiskie, kolekcja krawatników (bolo) – męskiej biżuterii myśliwskiej, kolekcja akcesoriów – „niezbędnik myśliwego”, mundur galowy i strój na polowanie oraz pokaźny zbiór trofeów grubej zwierzyny – jeleni, saren i dzików i drobnej – skóry lisów, kun, borsuków, jenota pochodzących z miejscowych łowisk, a należących do myśliwych: Andrzeja Mazurka, Krzysztofa Kostki, Dariusza Dałomisa, Sebastiana Kowalika, Tomasza Ryfy, Marka Zielińskiego, Jana Gąsiorka. Poszczególne wątki wystawy: historia myślistwa w Polsce, historia Koła Łowieckiego „Bażant” w Przeworsku, tradycje i obyczaje myśliwskie, polowanie Dian, kuchnia myśliwska, kult Świętego Huberta, łowiectwo jako element ochrony środowiska, gospodarka łowiecka Koła „Bażant” zostały zilustrowane archiwalnymi i współczesnymi fotografiami.
W dniu otwarcia wystawy zapraszamy na degustację potraw z kuchni myśliwskiej.
Wystawa czynna do 3 grudnia br., wstęp wolny.
Na zdjęciu: Myśliwi na stanowiskach, las Białobrzeżki 2018 r.
Fot. Andrzej Mazurek – Prezes Koła Łowieckiego „Bażant” w Przeworsku